Çmimet botërore të ushqimit janë rritur për të tretin muaj radhazi në Tetor, duke prekur nivelin më të lartë në 10 vite, nxitur përsëri nga rritja e drithërave dhe vajrave, sipas agjencisë së ushqimit të Kombeve të Bashkuara, FAO.
Në një njoftim për shtyp, FAO bën të ditur se, “indeksi i çmimeve të ushqimit i Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë, që ndjek çmimet ndërkombëtare të lëndëve të para ushqimore më të tregtuara në botë, arriti në një mesatare prej 133.2 pikë në muajin e kaluar, krahasuar me një rishikim prej 129.2 për shtatorin. Treguesi për tetorin ishte më i lartë që prej korrikut 2011”.
Me bazë vjetore, indeksi që mat çmimet botërore të ushqimit, u rrit me 31.3 % në tetor. Çmimet e lëndëve të para bujqësore janë rritur shpejtë nxitur nga problemet me të korrat dhe kërkesa e fortë. Indeksi i drithërave i Organizatës u rrit me 3.2 % në tetor nga muaji i kaluar, nxitur nga një rritje me 5 % e çmimit të grurit, që është rritur për të 5-tin muaj radhazi.
“Disponueshmëria më e ulët në tregjet botërorë për shkak të të korrave më të vogla në eksportuesit kryesorë, veçanërisht në Kanada, Rusi dhe Shtetet e Bashkuara, kanë vazhduar të shkaktojnë presione tek çmimet”, deklaroi FAO në lidhje me grurin.
Sipas njoftimit të FAO-s, raportit Çmimet botërore të vajrave vegjetalë u rritën me 9.6 % gjatë muajit, në një rekord të lartë, nxitur nga fuqizimi i mëtejshëm i vajit të palmës, ndërkohë që mungesa e punëtorëve në Malajzi, ka vazhduar të cenojë prodhimin. Në kontrast, çmimi botëror i sheqerit u zbut me 1.8 % në tetor, duke përfunduar rritjen për 6 muaj me radhë.