Rritja e temperaturave, thatësira dhe rritja e kostove të energjisë po rrezikojnë ushqimet e preferuara në menunë e Krishtlindjeve.
Miliona familje anembanë globit do të ulen për një vakt Krishtlindjesh më 25 dhjetor, duke shfaqur pjata të njohura si gjeldeti i pjekur dhe salca me boronicë. Por disa mund të vërejnë se kostot për këto ushqime tradicionale janë pak më të larta këtë vit, ose ndoshta sasia duket më e pakët.
Shumë përbërës kryesorë për një darkë Krishtlindjesh janë goditur nga ndryshimet klimatike, duke reduktuar rendimentet ose duke i detyruar fermerët të marrin masa përshtatjeje për prodhimet.
Ja se si po ndryshon klima vaktet tona festive
Gjelat janë ‘të stresuar’ nga rritja e temperaturave
Fermat e Turqisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA kanë qenë duke luftuar për t’u përballur me temperaturat në rritje vitet e fundit. Verat më të nxehta në Britani kanë rezultuar me zogj gjithnjë e më të stresuar. Kjo i bën kafshët të djersiten më shumë – duke i bërë ato të humbin peshë dhe të rrisin koston e mishit.
Çmimet për gjelat ndikohen në mënyrë indirekte edhe nga rritja e faturave të gazit, gjë që po e bën më të shtrenjtë funksionimin e inkubatorëve për zogjtë.
Në SHBA, popullsia e gjelit të egër ra me rreth 18 për qind midis 2014 dhe 2019, sipas The Wildlife Society. Ashtu si në Mbretërinë e Bashkuar, gjelat e kultivuar po vuajnë gjithashtu nxehtësinë – dhe çmimet e ushqimit të ushqimit po rriten për shkak të dështimeve të të korrave.
Boronicat janë ‘përvëluar’ nga vapa e verës
Në SHBA, prodhimi i boronicës së kuqe është goditur nga temperaturat e larta. Steve Ward, një kultivues i boronicës së kuqe të gjeneratës së dytë në Massachusetts, tha se fermerët duhet të përshtaten me klimën në ndryshim. Boronicat kanë nevojë për temperatura më të ftohta gjatë natës.
Sipas një raporti nga Universiteti i Wisconsin, verat e nxehta rezultojnë në “përvëlimin e manave”, gjë që e bën frutin më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve kërpudhore dhe e bën atë të kalbet.
Kjo do të thotë gjithashtu kushte më pak të favorshme për insektet si bletët që pjalmojnë bimët dhe kushte më të favorshme për dëmtuesit si kërpudha e boronicës, të cilat dëmtojnë frutat.
Gështenjat janë të ndjeshme ndaj nxehtësisë dhe thatësirës
Gështenjat e pjekura janë një ushqim klasik i Krishtlindjeve në të gjithë Evropën dhe në SHBA. Por temperaturat në rritje dhe thatësira po dëmtojnë të korrat. Në Greqi, vapa dhe mungesa e reshjeve po pengojnë pjekjen e gështenjave dhe uljen e rendimentit deri në 90 për qind.
Të korrat e vendit pritet të bien në rreth 15,000 tonë në vitin 2024 – gjysma e mesatares së pesë viteve të fundit – sipas hulumtimit të Universitetit të Thesalisë. Është një histori e ngjashme në Spanjë, Francë dhe Portugali, ku ndryshimi i klimës ka rezultuar gjithashtu në disa nga dimrat dhe verat më të ngrohta të regjistruara.
Shkencëtarët zhvillojnë patate të pjekura rezistente ndaj nxehtësisë
Nëse patatet janë një element kryesor i darkës suaj të Krishtlindjeve, më në fund ka një lajm të mirë. Shkencëtarët nga Universiteti i Illinois dhe Universiteti i Essex kanë zhvilluar një variant rezistent ndaj nxehtësisë që mund të prodhojë 30 për qind më shumë patate kur janë nën stres ekstrem.
Edhe kur goditet nga valët e të nxehtit, kultura u përshtat duke përdorur një proces të quajtur fotofrymëmarrje, zbuluan studiuesit. Ekipi shpreson se rezultatet do të rrisin sigurinë ushqimore në MB dhe gjetkë – dhe jo vetëm për Krishtlindje./euronews