Ndërsa jemi në kulmin e një vale të re të pandemisë, studiuesit mundohen të gjënë gjithnjë mënyra të reja për të parandaluar virusin e COVID-19 dhe format e tij më të rëndë. Këtë herë kanë ardhur me një “shpikje” të re, një çamçakëz!
Çamçakëzi eksperimental përmban një proteinë që “vë në kurth” grimcat e koronavirusit dhe mund të zvogëlojë sasinë e virusit në pështymë dhe kështu të ndihmojë në kufizimin e transmetimit, veçanërisht kur një person flet ose kollitet.
Çamçakëzi përmban kopje të proteinës ACE2 që gjendet në sipërfaqet e qelizave, të cilat virusi i përdor si një “portë” për të depërtuar në qeliza dhe për t’i infektuar ato.
Studiuesit të Universitetit të Pensilvanisë, shpjeguan se nga eksperimentet e bëra, rezultoi se mostra e pështymës dhe tamponi i personave të infektuat, grimcat e virusit u lidhën me “receptorët” ACE2 në çamçakëz.
Studiuesit thanë se përdorimi i çamçakëzit për të reduktuar ngarkesat virale në pështymë mund të shtojë përfitimin e vaksinave dhe do të ishte veçanërisht i dobishëm në vendet ku vaksinat nuk janë ende të disponueshme ose të përballueshme.